I am Foodie goes Paleo

Een maand lang had ik mijn eigen persoonlijke challenge. I am Foodie goes Paleo.

Hoe begon het allemaal. Na een fijne reis naar Lissabon had ik weer eens last van pijn en krampen in mijn buik. Zo erg dat ik na het eten rennend naar mijn hotelkamer ben gegaan. Het enige wat hielp was paracetamol en een warme douche. Dat was voor mij ook het moment dat ik er klaar mee was. Ik weet niet wat de pijn veroorzaakt, wat het triggert. Tijd voor maatregelen. Ik heb hulp gezocht bij een homeopatische arts. Na een uitgebreide screening gaf zij mij de opdracht om een poosje Paleo te gaan eten. Ik had mij wel eerder verdiept in deze levensstijl maar nog niet eerder uitgeprobeerd. Dit leek mij de uitgekozen mogelijkheid. Een maand lang om te ervaren wat Paleo in houdt en of het werkt voor mijn lijf.

First things first.. Wat is Paleo? Paleo is eten zoals de oermens at, toen we nog heel lang geleden in grotten woonde en afhankelijk waren van wat de natuur ons kon bieden. Je mag onbeperkt groenten en fruit, noten, zaden, vlees, vis en eieren in grote lijnen. Dus geen aardappelen, granen, rijst, quinoa, geraffineerde suiker en zuivel. Suiker en zuivel eet ik niet en granen en aardappelen met mate maar toch is het een grote stap om deze te skippen uit je voedingspatroon.

Een goede voorbereiding bij Paleo is het halve werk. Van te voren had ik boodschappen gedaan en had ik mijn eigen weekmenu gemaakt. Helemaal top. Alleen doordat ik een dag verkeerd gepland had, viel mijn planning in het water. Geen probleem. Beetje schuiven met dagen en recepten dan kom je er wel. Het is mij wel duidelijk geworden dat Paleo een goede voorbereiding nodig heeft. Doordat je beperkt bent met je producten, moet je wel voldoende juiste producten in huis hebben zodat je altijd een maaltijd om handen hebt. Voorraad is niet overbodig.

Op het internet vind je genoeg inspiratie voor recepten. Genoeg websites zoals www.paleo.nl en www.eetpaleo.nl. Vooral eetpaleo.nl heeft mij geholpen bij deze challenge. Op deze site kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief hoe je kunt starten met Paleo. Haar nieuwsbrieven geven duidelijke aanwijzingen en tips. Daarnaast kun je recepten vinden.

De afgelopen weken Paleo heb ik zowel positief als negatief ervaren. Het positieve van Paleo is de rust die het gaf op het gebied van mijn bloedsuikerwaarde. Geen kribbig gevoel na het eten van stevige koolhydraten. Ik merkte ook dat ik een stuk creatiever ging koken. Verving aardappelen door zoete aardappel en pasta door wortelslierten waardoor ik toch stamppot en Italiaans mee kon eten. Zelfs een paar lekkere taarten gemaakt.

Het negatieve aan Paleo vind ik het eentonige voedingspatroon. Ik denk dat Paleo niet eens eentonig is maar zo heb ik het wel ervaren. Ik ben gek op groenten maar op een gegeven moment kreeg ik er genoeg van en kwamen de eieren ook mijn neus uit. Ik heb deze weken veel vetter gegeten dan ik normaal eet en dat voelde ik ook aan mijn lijf. Doordat ik geen galblaas meer heb moest mijn lijf harder werken om vetten de verteren.

Mijn Paleo ervaring heeft niet geholpen bij het verminderen van mijn klachten. Helaas heb ik nog steeds last van krampen en een opgeblazen gevoel in mijn buik. Ook een soort van gelukkig want de Paleo levensstijl past niet bij mij. Ik vind het toch lekker om de dag te starten met plantaardige yoghurt en te genieten van een rijstewafel met pindakaas. Deze foodie kan leven op veel groenten maar heeft toch af en toe een bakje ribbelchips naturel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *