Het is je vast niet ontgaan dat veel gezondheidsguru’s benadrukken dat gezonde en gevarieerde voedingssoorten essentieel zijn voor een betere gezondheid. Maar wat maakt het eten van gezonde voeding nou zo belangrijk? In dit artikel geven wij daar graag antwoord op.
Allereerst beschrijven wij hoe een gezond dieet bijdraagt aan een betere gesteldheid. Vervolgens zoomen we in op de relatie tussen gezonde voeding en het voorkomen van voedingsstoftekorten.
Een gezond dieet draagt bij aan een betere gesteldheid
Veel mensen hebben een vitaler en gezonder leven als doel. Daarin speelt voeding een cruciale rol. Zie een gezond en gevarieerd dieet als de basis van een betere gesteldheid. Jouw lichaam heeft namelijk tal van essentiële voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten in eiwitrijke voeding: jouw lichaam gebruikt deze bouwstenen van jouw lichaam om te herstellen van zware lichamelijke activiteiten.
Tevens zijn eiwitten als voedingsstof geschikt om jou te voorzien van een verzadigd gevoel, waardoor je naar alle waarschijnlijkheid minder eet. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je makkelijker kunt afvallen, aangezien je minder trek hebt. Met andere woorden, eiwitten eten en afvallen gaan bij veel mensen hand in hand!
Herstel van jouw lichaam met eiwitrijke voedingsmiddelen is echter niet het enige. Heilzame voeding zit eveneens boordevol met vitaminen en mineralen. Jouw lichaam heeft deze stoffen nodig om weerbaar te zijn tegen indringers van buitenaf. Denk aan virussen, bacteriën, en andere ziekteverwekkers. Oftewel, een gezond dieet kan aangemerkt worden als een manier om preventief jouw gezondheid te beschermen.
Het nuttigen van gezonde voedingsmiddelen kent nog meer gezondheidsvoordelen. Lees verder om erachter te komen hoe je met een gevarieerd dieet veelvoorkomende voedingsstoftekorten kunt bestrijden.
Het eten van gezonde voeding voorkomt voedingsstoftekorten
In de voorgaande paragraaf heb je kunnen lezen dat het eten van gezonde levensmiddelen jouw lichaam voorziet van de benodigde nutriënten. Maar wist je dat het eten van goede en natuurlijke voeding ook voedingsstoftekorten voorkomt? Het is daarom belangrijk om jezelf te richten op een gezond dieet wanneer je een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen hebt.
Stel, je hebt gedurende de wintermaanden last van een vitamine D tekort. Dan kun je jezelf moe, futloos en geprikkeld voelen. Dit wil je natuurlijk aanpakken! Veel mensen kiezen er in dat geval voor om een vitamine D supplement te gebruiken. Dit kan erg effectief zijn, maar natuurlijke voeding mag niet vergeten worden. Per slot van rekening is een gezond dieet hét fundament van een gezonder en vitaler leven.
Dat geldt dus ook voor het tegengaan van voedingsstoftekorten. Supplementen zouden enkel als een hulpmiddel gebruikt moeten worden. In het geval van een vitamine D tekort, is het raadzaam om jouw dieet te verrijken met natuurlijke voedingsmiddelen die veel van deze vitamine bevatten. Daarbij kun je denken aan vette vissoorten, zoals zalm en makreel, maar ook aan halvarine, gekookte eieren, halfvolle melk en champignons.
Dit heeft – afgezien van vitamine D – betrekking op alle voedingsstoffen. Wanneer er door een medisch specialist is vastgesteld dat je een voedingsstoftekort hebt, dan is het een goed plan om contact op te nemen met een voedingsdeskundige. Een diëtist kan jou voorzien van handvatten om jouw dieet op een verantwoorde en effectieve manier te veranderen, zodat je snel en eenvoudig het voedingsstoftekort kunt tegengaan.