Bubbels zijn er niet alleen om iets te vieren. Een fles bubbels mag altijd wel opengetrokken worden. Niet alleen is het heerlijk als aperitief, mousserende wijn is ook nog eens gastronomisch breed inzetbaar. Zet de flessen dus maar koud.
Champagne
Of je nu een zakje chips opentrekt, kaaskoekjes, een zakje nootjes of een overvolle plaat fruit de mer op tafel zet, Champagne past er prima bij. Ga je borrelen met toastjes op tafel met salades van garnalen, rivierkreeftjes of zal: Champagne. Varkensvlees, truffels, aardappelpuree, paddenstoelen en ga maar door. Champagne is je antwoord. Fijn zo’n ultieme maaltijdbegeleider, maar wel een prijzige. Daar kan de fles zelf helaas ook niets aan doen. Wijn uit de Champagnestreek is nu eenmaal duurder dan de meeste andere wijnen. De grond is duur voor de wijnboeren en de kostprijs per kilo druiven ook. De manier van wijn maken met een tweede gisting op fles om de bubbels te kunnen vormen en een minimale rijping van 15 maanden, maken het er allemaal niet goedkoper op.
Alternatieven
Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven. Crémant is ook een mousserende wijn uit Frankrijk en wordt in verschillende gebieden gemaakt. Deze wijnen worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne alleen is de minimale rijping met 9 maanden een stuk korter. Het prijskaartje is dan ook een stuk vriendelijker. De Spaanse bubbel Cava wordt ook met een tweede gisting op fles gemaakt en past perfect bij een avondje tapas. De bubbels breken ook lekker het vet af van tapas als calamares en croquetas.
Prosecco
Sappig, bubbelig en vaak met een fris perenaroma. Prosecco kennen we allemaal en komt in verschillende vormen en prijzen op de markt. De meest simpele versies, met de term frizzante op het etiket, worden met een schroefdop afgesloten en hebben een lagere druk in de fles dan de spumante versies. Deze hebben net als Champagne zo’n grote kruk met een kooitje er omheen en zijn vaak van betere kwaliteit dan de frizzante. Schenk een glas allerlei soorten antipasti, brokkelige parmezaan, pecorino of een plank vol prosciutto.
Inslaan
Een mousserende wijn kopen is niet zo moeilijk. In de supermarkt, wijnwinkel en online zijn er talloze flessen te vinden. Neem vooral ook een kijkje bij de proefnotitie van de wijnen om te kijken of er een bepaald gerecht extra goed bij past en hoe de smaak van de wijn is. Vooral aan het einde van het jaar profiteer je vaak ook nog eens van korting! Inslaan dus.