Dit is een vegetarisch recept. Zonder gebruik van frituurvet. Zoutloze zelfgemaakte loempia’s zijn goddelijk lekker.
Ingrediënten voor ongeveer 20 mini loempia’s:
– 1/2 pak filodeeg (5 grote vellen);
– 1 schaaltje met olijfolie;
– 1 teen knoflook;
– 1 sjalot;
– 100 gram taugé;
– 1/2 rode paprika;
– 100 gram champignons;
– 150 gram prei;
– cayennepeper.
Ingrediënten voor pittige loempia saus :
– 1/2 rode peper in hele kleine stukjes;
– 75 ml tomaten ketchup;
– knoflookpoeder;
– cayennepeper;
– water.
Bereiding:
1. Snijd de groenten in kleine stukjes. Fruit de knoflook en de sjalot aan en voeg de andere groenten toe. Bak dit allemaal even lekker door. Kruiden met een beetje cayennepeper.
2. Zet de pan weg en leg een vel bakpapier neer. Neem een vel filodeeg en verdeel deze in 4 vierkantjes. Bestrijk de vierkantjes met olijfolie en leg in de linker bovenhoek een beste flots groenteprut.
3. Vouw de punt linksboven over het groenteprutje en vouw daarna de punten rechtsboven en links onder over de flap van linksboven. Nu kun je hem oprollen.
4. Herhaal de stappen 2 en 3 tot het filodeeg of de groente op is.
5. Leg de loempia’s die klaar zijn op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met olijfolie.
6. Bak de loempia’s in 20 minuten gaar en knapperig in de oven.
In de tijd dat de loempia’s in de oven zitten, kun jij mooi een pittig loempia sausje maken!
1. Doe de gesneden peper en de ketchup in een bakje. Voeg al roerend een beetje water toe, tot je de gewenste dikte hebt. Het sausje moet een beetje dun worden, maar niet waterdun.
2. Kruid het met een heel klein beetje cayennepeper en een beetje knoflookpoeder.
3. PROEVEN. Veel te heet? Suiker toevoegen. Niet heet genoeg? Meer cayennepeper toevoegen.